Als zzp’er of mkb’er is het beheren van je bedrijfsuitgaven superbelangrijk voor het behalen van…
De fiscale oudedagsreserve is gestopt: wat nu?
Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om geld voor de fiscale oudedagsreserve (FOR) apart te zetten. Je mag ook geen bedragen meer toevoegen aan een bestaande FOR. Wat betekent dit voor ondernemers die een FOR hebben? En wat zijn nu goede opties om geld apart te zetten voor je oude dag? Wij leggen het uit in deze blog.
Wat was FOR?
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mocht je tot en met 2022 jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heette de oudedagsreserve. Het vormen van een oudedagsreserve betekende niet dat je daadwerkelijk geld opzij zette, het was een reservering van een deel van de winst. Die reservering zorgde voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Als je met pensioen gaat, betaal je maar 19 procent belasting over dat deel, terwijl je er nu 49 procent belasting over zou betalen. Dit leverde je dus op de korte termijn belastingvoordeel op.
Waarom is de FOR afgeschaft?
Met het afschaffen wil het kabinet voorkomen dat ondernemers hun oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen. De oudedagsreserve die tot en met 31 december 2022 is opgebouwd kan volgens de bekende regels worden afgewikkeld.
Wat kan nog wel?
Gelukkig was en is FOR niet de enige optie om geld opzij te zetten voor je oude dag. Wat zijn andere goede opties?
1. Lijfrenterekening: met een lijfrente zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Dit krijg je vanaf een bepaald moment periodiek uitbetaald, bijvoorbeeld als je AOW krijgt of met pensioen gaat. Premies en stortingen op je lijfrenterekening mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting als je voldoet aan de voorwaarden.
2. Banksparen: met banksparen bouw je tegoed op door inleg en rendement, ook wel pensioensparen genoemd. Je kunt hiermee geld voor later vastzetten op een belastingvriendelijke manier. Op de gekozen einddatum zet je het opgebouwde bedrag over naar een uitkeringsproduct, zodat je periodiek betaald wordt.
3. Pensioenverzekering: een pensioenverzekering biedt ook de mogelijkheid om (extra) pensioen op te bouwen, als aanvulling op je AOW. Dit regel je alleen niet bij een bank, maar bij een verzekeraar. De pensioenverzekeraar belegt het ingelegde bedrag voor jou, waardoor je aanvullend pensioen opbouwt.
Bovengenoemde opties lijken misschien erg op elkaar, maar verschillen ook zeker. Voor elke ondernemer is er weer een andere optie de beste.
Persoonlijk advies?
Wil jij meer weten over de verschillen en wat voor jou verstandig is om te doen? Onze Anthony is AFM-geregistreerd pensioenadviseur en helpt jou graag. Plan een adviesgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.